Home » Blog » Bagage op fietsendrager: Wat is er mogelijk?

Je wilt je fietsendrager gaan gebruiken om bagage mee te nemen. Dit is mogelijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel leggen we je uit wat de regels zijn, welke mogelijkheden je hebt en waar je op moet letten.

Wat zijn de regels voor bagage?

Om te bepalen of het mogelijk is om bagage te vervoeren via een fietsendrager hebben we het wetboek erbij gepakt. En het wetboek zegt het volgende: “Indien de lastdrager is geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, mogen geen andere én niet meer van deze goederen worden vervoerd dan waarvoor de constructie is bestemd”. Gehele wet hier te vinden.

Dit betekent dat het meenemen van bagage niet mogelijk is, tenzij de fietsendrager daarvoor speciaal ontworpen is. Dat klinkt ingewikkeld maar we leggen het uit met twee voorbeelden.

Dit is toegestaan:

Wanneer jouw fietsendrager is ontworpen om ook bagage mee te nemen, dan is het toegestaan om de drager te gebruiken voor bagage. De Thule Velospace bijvoorbeeld heeft de optie om een bagagebox toe te voegen aan de fietsendrager. Deze bagagebox kun je eenvoudig plaatsen op de fietsendrager en zo kun je op pad.

Dit is niet toegestaan:

Je gebruikt de fietsendrager zelf om spullen mee te voeren die je handmatig met bijvoorbeeld een touw vastmaakt aan de drager. Hiermee gebruik je de lastdrager duidelijk niet voor iets waarvoor de constructie is bestemd. Dit is gevaarlijk en brengt jezelf en andere verkeersdeelnemers in gevaar.

Wat zijn de mogelijkheden?

In de huidige markt biedt Thule een uitstekende oplossing aan. De Velospace is een fietsendrager die je kan uitbreiden met een bagagebox, deze moet je dan wel apart aanschaffen. Hiermee vergroot je de mogelijkheden van je drager wel enorm.

Waar moet ik op letten?

Iets wat je altijd in de gaten moet houden is de maximale kogeldruk van je trekhaak. Zeker op het moment dat je zware dingen mee gaat nemen als bagage dan is de kans groot dat je over de maximale kogeldruk heen gaat en dit kan er voor zorgen dat je fietsendrager uit balans raakt en er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan.

Wat zijn de alternatieven?

Heb je geen Thule Velospace of vindt je de combinatie simpelweg te duur, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een dakkoffer aan te schaffen als je op zoek bent naar meer bagageruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *