Home » Blog » Wat is het extra brandstofverbruik van een fietsendrager 2023?

Het brandstofverbruik van een fietsendrager is handig om te weten wanneer je op reis gaat. Het extra verbruik hangt van een aantal factoren af, zeker is dat het meenemen van een fietsendrager je extra brandstof kost. In dit artikel beschrijven we per type fietsendrager hoeveel extra brandstof je ongeveer kwijt bent en geven we je tips om het brandstofverbruik te verminderen.

Brandstofverbruik van fietsen op het dak

Wanneer je fietsen op je dak plaatst dan betekent dit dat aerodynamica van je auto flink afneemt. Simpel gezegd wil dit zeggen dat je auto en de geplaatste fietsen veel meer lucht vangen en de auto daarvoor meer moeite moet doen om snelheid te blijven houden. Dit betekent meer inspanning en meer brandstofverbruik. Het extra brandstofverbruik van een fietsendrager op het dak loopt op tussen de 20 en 30%.

Thule Euroride Fietsendrager trekhaak fiets

Brandstofverbruik van een fietsendrager trekhaak

Een fietsendrager op je trekhaak met bijbehorende fietsen is qua brandstofverbruik een betere keuze. Het extra brandstofverbruik van dit soort fietsendragers ligt tussen de 10 en 15%. Deze toename komt vooral door het uitsteken aan de buitenkant van de auto en het extra gewicht van meestal rond de 20 kilo wat de auto moet meedragen.

Verbruik van een achterklepdrager

Het extra verbruik van een achterklepdrager ligt dan weer iets hoger en komt uit op 20%. Dit komt naast het extra gewicht van de fietsendrager en de fietsen door de uitstekende onderdelen aan de bovenkant en aan de zijkant van de auto. Dit zorgt voor meer luchtweerstand en dus meer brandstofverbruik.

Tips om brandstof te besparen

Tip 1: Overweeg een trekhaak fietsendrager

Het extra verbruik van een fietsendrager op je trekhaak is een stuk minder dan bij een fietsendrager op het dak of op je achterruit. Wanneer je meteen een eerste goede slag wil slaan, ga dan voor een trekhaak model. En wanneer je helemaal goed wil zitten, ga dan voor een lichtgewicht fietsendrager.

Tip 2: Voorkom uitstekende voorwerpen

Zorg ervoor dat de luchtweerstand van je auto en je fietsen zo klein mogelijk is. Probeer daarom je fietsen zo min mogelijk te laten uitsteken wanneer je ze op een trekhaak monteert. Verwijder zo veel mogelijk vlaggetjes en tassen van fietsen, deze vangen namelijk wind en verminderen de aerodynamica.

Tip 3: Verwijder zo snel mogelijk de fietsen en de drager

Wanneer je aankomt op bestemming verwijder dan zo snel mogelijk de fietsendrager en de fietsen. Een logische tip, maar vaak zien we mensen na aankomst op bijvoorbeeld een vakantie doorrijden met de fietsendrager, dit kost je brandstof die makkelijk had kunnen besparen.

Conclusie over brandstofverbruik fietsendrager

Wanneer je fietsen wilt meenemen aan je auto kost dit automatisch meer brandstof. Het extra brandstofverbruik van een dakdrager is gemiddeld zo’n 25%, een achterklepdrager 20% en een trekhaakdrager 15%. Met een aantal logische maar zeer efficiënte keuzes kun je je brandstofverbruik verminderen. Laat het vooral de pret van een leuke trip of een mooie vakantie niet verpesten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *