Heb je een elektrische fiets of een ebike en wil je er graag op uit trekken om in mooie gebieden te fietsen of je fiets meenemen op een mooie reis? Een fietsendrager aanschaffen is dan een logische uitkomst. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een drager voor jouw ebike zodat je niet voor verassingen komt te staan en het beste besluit kan nemen.
Waarom is het belangrijk kritisch te zijn als je een elektrische fiets hebt?
Elektrische fietsen zijn prijzig en wil je goed beveiligen, daarnaast zijn de fietsen zwaar van gewicht. Dit zijn twee belangrijke zaken wanneer je een geschikte fietsendrager kiest. Niet alle fietsendragers kunnen het gewicht aan en het helpt enorm als je een opvouwbare fietsendrager kiest met een kantelmechanisme, hierdoor hoef je niet telkens je fietsen van de drager te halen en kun je de drager makkelijker opbergen als je op plaats van bestemming bent. Het beveiligen van de fietsen kan met de meeste fietsendrager door een extra slot waarmee je de fietsen kunt vastzetten.
Hier moet je op letten voordat je begint
Doen
- Ga voor een trekhaakfietsendrager
- Check het gewicht van je elektrische fietsen, de maximale kogeldruk van je trekhaak en het maximale gewicht van je fietsendrager
- Neem een fietsendrager waarmee je de elektrische fietsen ook vast kunt zetten. Zo beveilig je je fietsen en voorkom je diefstal.
- Heb je een elektrische fiets met een brede middenmotor? Bekijk dan of de afstand tussen de fietsen voldoende is.
Niet doen
- Kies geen dakdrager, deze zijn ongeschikt door het gewicht van de fietsendrager en zijn bovendien qua benzineverbruik een stuk nadeliger.
- Kies geen kofferbakdrager. Op dit model is het moeilijk om ebikes vast te maken, daarnaast zijn de fietsen simpelweg te zwaar.
- Plaats niet meer dan 2 elektrische fietsen op een fietsendrager. 3 fietsen is echt te veel en levert onveilige situaties op.
De top 3
Op basis van gebruikerservaringen, functionaliteiten, prijs en extra mogelijkheden zijn we tot een top 3 gekomen. Voordat we deze top 3 hebben samengesteld hebben we een aantal randvoorwaarde gesteld waar alle fietsendragers aan moesten voldoen. Zo hebben we alleen fietsendragers geselecteerd die op een trekhaak te bevestigen zijn, die opvouwbaar zijn en die je kantelen op het moment dat je iets uit je kofferbak wilt halen. Hieronder vindt je de beste fietsendragers voor elektrische fietsen van 2022.
- De nummer 1 uit onze test is een de Thule Easyfold. Dit model bezit alle mogelijkheden die je van een fietsendrager mag verwachten. Zo is de drager kantelbaar, opvouwbaar en bezit het zowel sloten voor de drager zelf als voor de fietsen. Tel daarbij op dat dit product erg stabiel en stevig in elkaar steekt en je haalt een garantie voor plezier in huis. Een bijkomend voordeel is dat als je dit pakket thuis ontvangt je niet lang bezig bent met het monteren, want deze fietsendrager wordt volledig afgemonteerd geleverd.
- De Diamant is een Pro user fietsendrager die bij ons kort achter de nummer 1 is geëindigd en dit voornamelijk te danken heeft aan de scherpe prijs. Qua mogelijkheden en functionaliteit biedt hij nagenoeg hetzelfde maar neem je met iets minder genoegen voor je elektrische fietsen dan raden we je aan om voor de Diamant te gaan die een flink stuk goedkoper is.
- Ook een ander groot fietsenmark heeft niet stilgezeten. De Hapro fietsendragers hebben er sinds kort ook een drager bij die speciaal is ontworpen voor elektrische fietsen: de Hapro Atlas Premium Xfold. Op dit moment de nr 3 op onze lijst, dit vanwege het feit dat je nog best wat montagewerk te wachten staat op het moment dat je dit model thuis gestuurd krijgt. Een verbeter punt dus.
Een fietsendrager voor elektrische fietsen kopen?
Zoals hierboven al benoemd zijn er behoorlijk wat zaken die je in de gaten moet houden bij het kopen van een fietsendrager voor jouw ebike. Vergeet alleen niet dat de meeste fabrikanten al enorm veel rekening houden met de opkomst van de ebike en de nieuwste modellen ook richting deze trend zijn ontworpen.
De top 3 die wij hier boven hebben gegeven is een goed startpunt om te kijken wat bij jouw het beste past. Uiteraard zijn er ook andere modellen die wellicht interessant kunnen zijn voor jou. Wij hopen dat we met al onze informatie in ieder geval genoeg inspiratie hebben kunnen geven om na te denken over een fietsendrager.
Veelgestelde vragen over elektrische fietsen en fietsendragers
Houd altijd rekening met de maximale kogeldruk die je op je trekhaak kwijt kan. Reken erop dat een elektrische fiets zo rond de 20 kilo weegt en een fietsendrager zelf ook al rond de 20 kilo. Wanneer je dan twee ebikes wilt meenemen zit je al bijna op 60 kilo kogeldruk. Voor de meeste middenklasse auto’s moet dat net kunnen maar voor kleinere auto’s is het al te zwaar. Wat je altijd moet doen en wat je meteen wat kilo’s scheelt is de accu van de fiets verwijderen en in je auto leggen.
Nee. Niet elke fietsendrager biedt je deze mogelijkheid aan. De bovenstaande modellen (Thule Easyfold, Pro User Diamant en Hapro Xfold) doen dat wel. Op deze fietsendragers kun je zowel de drager vastzetten op de trekhaak als jouw ebikes op slot zetten met een frameslot. Wel zo handig, want jouw kostbare ebike kan populair zijn bij dieven.
Zoals je wellicht zelf ook al hebt ondervonden kunnen ebikes behoorlijk zwaar zijn. Om ebikes op een fietsendrager te plaatsen heb je behoorlijk wat inspanning en kracht nodig. Dit kun je makkelijker maken door een oprijgoot aan te schaffen die je gemakkelijk naast de fietsendrager plaatst zodat je de fietsendrager heel soepel op je drager kunt rijden.