Home » Blog » Markeringsbord, wanneer is het verplicht?

Als je van plan bent om met de auto op vakantie te gaan en fietsen mee te nemen op een fietsendrager, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot markeringsborden. In dit artikel geven we een overzicht van wanneer het gebruik van een markeringsbord verplicht is en in welke landen dit van toepassing is.

Wat is een markeringsbord en is het verplicht?

Een markeringsbord is een reflecterend bord dat op de achterkant van de fietsendrager wordt bevestigd. Het heeft als doel om de lading, in dit geval de fietsen, beter zichtbaar te maken voor andere weggebruikers. Het vergroot de veiligheid op de weg, vooral tijdens het rijden in het donker of bij slecht zicht.

In Europa geldt er in de meeste landen geen verplichting om een markeringsbord te plaatsen. Alleen in Italie en Spanje wijken de regels af.

In welke landen is het verplicht?

 • Italie
  In Italië is het gebruik van een markeringsbord verplicht bij het vervoeren van fietsen op een fietsendrager. Dit geldt voor zowel Italiaanse inwoners als buitenlandse bezoekers. Het niet naleven van deze regel kan leiden tot boetes en mogelijke aansprakelijkheid bij ongevallen.
 • Spanje:
  Ook in Spanje is het verplicht om een markeringsbord te gebruiken bij het vervoeren van fietsen op een fietsendrager. Dit geldt zowel voor Spaanse weggebruikers als voor toeristen die het land bezoeken. Het niet naleven van deze regel kan resulteren in boetes en kan de verzekeringsdekking in geval van een ongeval beïnvloeden.

Waar moet ik nog meer op letten?

Naast een markeringsbord zijn er in sommige europese landen soms ook nog afwijkende verkeersregels voor fietsendragers. Dat zien we bijvoorbeeld terug in afwijkende richtlijnen voor de maximale snelheid, het voeren van het nummerbord en de maximale afstand dat een fiets mag uitsteken.

Conclusie

Bij het plannen van een autovakantie en het vervoeren van fietsen op een fietsendrager is het essentieel om op de hoogte te zijn van de verplichtingen met betrekking tot markeringsborden in de landen die je bezoekt. In zowel Italië als Spanje is het gebruik van een markeringsbord verplicht. Het niet naleven van deze regel kan juridische en financiële consequenties hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoet aan de specifieke verkeersregels van het land waarin je reist om een veilige en probleemloze vakantie te garanderen.

2 reacties op “Markeringsbord, wanneer is het verplicht?

  • Rene Ravenest zegt:

   Hi Chris,

   Nee dat zou ik niet doen. Je markeringsbord wordt dan minder zichtbaar en je NL-sticker is bij reflecterend licht ook niet goed zichtbaar. Los van het feit dat hij dan mogelijk te ver van de fietsendrager af zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *