Home » Blog » Fietsendrager hangt achterover: 4 oplossingen

Het is gelukt om je fietsendrager op je trekhaak te monteren en ook de fietsen staan netjes op de drager. Je wilt wegrijden maar merkt dat de fietsendrager toch wel erg ver achterover hangt. We zien dit vaker gebeuren en er zijn een aantal redenen waarom dit gebeurt.

Reden 1: De trekhaak is te zwaar beladen

Elke trekhaak heeft een maximale kogeldruk. Wanneer je deze kogeldruk overschrijdt dan is je trekhaak te zwaar beladen en gaat de fietsendrager automatisch al hangen omdat de trekhaak simpelweg het gewicht van je fietsendrager plus de fietsen niet kan dragen.

Oplossing

Stel eerst de maximale kogeldruk van je trekhaak vast. Deze vindt je simpelweg op een sticker naast de trekhaak of in het autoboekje. Bekijk dan of je met de fietsendrager en de fietsen op je trekhaak over dit getal heen gaat.

Reden 2: De trekhaak heeft een afwijking

Het kan ook voorkomen dat de kogeldruk van je trekhaak prima in balans is, maar dat je fietsendrager alsnog achterover hangt. Bepaal dan nu of de trekhaak wel recht naar boven staat en geen afwijking naar links of naar rechts heeft. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het plaatsen van de fietsendrager en het eventuele hangen of wiebelen.

Oplossing

Bekijk eerst met het blote oog of je afwijkingen ziet op je trekhaak. Zijn die niet waar te nemen, probeer dan eens je fietsendrager op de trekhaak van iemand ander te monteren. Op het moment dat de fietsendrager dan niet achterover hangt weet je al dat er waarschijnlijk iets mis is met de trekhaak of met de plaatsing van de trekhaak. We raden dan aan om langs de monteur te gaan of om contact op te nemen met de trekhaak specialist.

Reden 3: De volgorde van de fietsen is niet juist

De volgorde van het plaatsen van je fietsen op de fietsendrager kan gevolgen hebben voor de stabiliteit van je fietsendrager. Zeker op het moment dat je meer dan 2 fietsen plaats en het gewicht op de trekhaak gaat toenemen.

Oplossing

Wij raden aan om altijd te beginnen met de zware fietsen. Deze zet je als eerst op de trekhaak en laat je volgen door de lichtere fietsen. Zo ontstaat er geen disbalans op het achterste stuk van je fietsendrager. Vergeet bij elektrische fietsen ook niet bij alle fietsen de accu te demonteren en in de auto te leggen, dit scheelt je extra kilo’s.

Reden 4: De fietsen staan niet goed op de fietsendrager

Naast het beginnen met de zware fietsen en eindigen met de lichtere fietsen is er nog een andere manier van plaatsen waar je rekening mee moet houden. Dat is namelijk de manier van plaatsen van de fietsen. Wanneer de sturen bijvoorbeeld allemaal naar een kant staan, kan dit ervoor zorgen dat er meer gewicht naar een bepaalde kant komt te hangen. Hierdoor gaat de fietsendrager scheef hangen.

Oplossing

Zet je fietsen altijd zogenaamd kruislings op de fietsendrager. Heb je bijvoorbeeld twee elektrische fietsen dan is het beste om de eerste fiets met het stuur aan de linkerkant van de auto te monteren en de tweede fiets aan de rechterkant. Op deze manier houd je alles perfectin balans en voorkom je dat de drager gaat steunen op een kant.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen zijn er verschillende manier om het achterover hangen van je fietsendrager op te lossen. Weet ook dat een beetje achterover hangen niet perse heel erg is en dat de meeste fietsendragers ook een beetje wiebelen. Ben je er nog steeds niet uit of twijfel je nog om de weg op te gaan, rijd dan even langs een specialist. Deze helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *