Home » Blog » Kogeldruk en fietsendragers: Alles wat je moeten weten

De maximale kogeldruk van je trekhaak is erg belangrijk wanneer je de keuze gaat maken voor een fietsendrager. In dit artikel leggen we je uit wat kogeldruk is, hoe je de kogeldruk van jouw trekhaak vindt en hoe je de hoeveelheid kogeldruk met fietsendrager en fietsen kunt berekenen.

Wat is kogeldruk?

De kogeldruk is het gewicht in kilo’s wat een trekhaak maximaal verticaal mag dragen. Dit wordt uitgedrukt in een zogenaamde s-waarde die vaak tussen de 50 en 100 kilo ligt. Dit is belangrijk bij het kopen van een fietsendrager omdat deze vaak al zo’n 20 kilo kunnen wegen en een gemiddelde elektrische fiets al rond de 25 kilo.

Hoe vind je de kogeldruk van de trekhaak

Je kunt de kogeldruk van je trekhaak vinden op drie verschillende manieren:

  • Onder de auto naast de trekhaak bevindt zich een plaatje waarop je de maximale kogeldruk kunt vinden.
  • In de autopapieren is de autofabrikant verplicht de kogeldruk op te nemen en kun je het ook vinden
  • De autodealer kan je altijd de zekerheid bieden

Wat is de maximale kogeldruk ?

De maximale kogeldruk is de verticale belastbaarheid van een trekhaak. Dit wordt uitgedrukt in een getal, de s-waarde. Deze waarde is door autofabrikanten en trekhaakfabrikanten vastgesteld om onveilige situaties in het verkeer te voorkomen.

Hoe meet je de kogeldruk van de fietsendrager en fietsen?

Wanneer je de maximale kogeldruk van je trekhaak weet is de volgende stap te bepalen hoeveel druk jouw (nieuwe) fietsendrager en de fietsen geven. Hier zijn simpelweg twee verschillende manieren voor:

  1. Met een kogeldruk meter. Dit is simpelweg de meest simpele en duidelijkste optie. Nadat je de fietsendrager en de fietsen hebt geplaatst hang je de meter onderaan de trekhaak en weet je precies de kogeldruk.
  2. Handmatig optellen. Als je het totale gewicht van je fietsen en het totale gewicht van je fietsendrager bij elkaar optelt dan kom je ook tot de maximale kogeldruk zonder dat je een apparaat hoeft aan te schaffen. Iets minder accuraat wellicht, maar wel goed voor een schatting.

Mag je de maximale kogeldruk overschrijden?

Een van de belangrijkste fietsendrager regels is dat de maximale kogeldruk van een trekhaak niet overschreden mag worden.

Boete bij het overschrijden van de kogeldruk

Wanneer je wordt aangehouden bij een te hoge of een te lage kogeldruk kan de boete oplopen tot 470 euro. Naast de veiligheidsrisico’s die je neemt zit er dus ook een financieel prijskaartje aan.

Hoe verminder je de kogeldruk van de fietsendrager?

Het verminder van de kogeldruk van jouw fietsendrager kan op verschillende manieren:

  1. Het verwijderen van tassen en manden van de fietsen. We zien vaak genoeg dat mensen tassen laten hangen op fietsen, dit kan al snel een paar kilo schelen.
  2. Haal de accu’s uit de elektrische fietsen. Het verwijderen van een accu scheelt vaak al zo’n 5 kilo per fiets en je kunt ze makkelijk in de auto leggen.
  3. Verwijderen van fietsenbanden en frames. Als de fietsen bevestigend worden via het frame dan kun je de banden wellicht makkelijk in de kofferbak kwijt.

Eindconclusie

Kogeldruk is een belangrijke factor wanneer je een fietsendrager gaat kopen of al in bezit hebt. Check altijd de maximale kogeldruk van je trekhaak en meet vervolgens hoeveel druk jouw fietsendrager en de fietsen geven. Draag je teveel gewicht? Ga dan niet op weg, maar kies voor je eigen veiligheid en portemonnee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *