Home » Fietsendrager caravan dissel

De beste fietsendrager voor op de dissel van je caravan

Wij helpen jou de beste fietsendrager voor je caravan dissel te vinden!

Je wilt op pad met je caravan en je wilt ook graag nog wat fietsen meenemen? De dissel is een hele handige manier om een fietsendrager op te plaatsen en zo veilig fietsen te vervoeren. In dit artikel geven we je een aantal opties, staan we stil bij zaken die je echt moet weten voordat je een fietsendrager aanschaft en vervolgens behandelen we je alternatieven en de meest gestelde vragen.

De beste fietsendrager voor op de dissel

Om tot de beste fietsendrager voor op de dissel van een caravan te komen hebben we een lijstje gemaakt met een aantal criteria die wij belangrijk vinden. Dat zijn de volgende zaken: Is een drager geschikt voor elektrische fietsen, de kantelbaarheid van het systeem, het draaggewicht en de fietsbandbreedte. Daarmee zijn we tot de volgende lijst gekomen:

Let op deze zaken bij het kopen van fietsendrager op je dissel

Wil je een fietsendrager voor je caravan kopen of heb je er zojuist een gekocht, dan zijn er een aantal dingen belangrijk die de aanschaf en het gebruik van de fietsendrager makkelijker gaan maken.

1. Draaggewicht van de fietsendrager

Het gewicht wat de fietsendrager maximaal kan dragen bepaalt wat voor soort fietsen je mee kan nemen. Wanneer je bijvoorbeeld elektrische fietsen wilt vervoeren op je caravan dan raden we je aan om altijd voor een maximaal draaggewicht van 60 kilo te gaan. Heb je geen elektrische fietsen en wil je vooral lichtere fietsen vervoeren dan volstaat een drager waarmee je 40 kilo aan fiets kunt meenemen. Deze optie is vaak ook goedkoper, maar je levert wel in op kwaliteit en duurzaamheid.

2. Afmetingen van de dissel

De afmetingen van de dissel van je caravan zijn belangrijk, omdat de fietsendrager wel moet passen. Check dus goed of je genoeg ruimte hebt op de dissel. De meest gangbare fietsendrager modellen zijn zo gemaakt dat dit meestal geen probleem is. De Thule Caravan Superb Short dat uitermate geschikt is voor een korte dissel.

3. Kogeldruk en verdeling gewicht

Omdat je de fietsendrager op de dissel zet verhoog je de kogeldruk op je trekhaak. Zorg ervoor dat je de maximale kogeldruk van je trekhaak niet overschrijdt. Je kan hier handig mee omgaan door de fietsendrager zoveel mogelijk richting de disselruimte van je caravan je verplaatst zodat je druk wegneemt.

Let daarbij wel op dat je het gewicht van je caravan goed uitbalanceert. Zorg er voor dat het gewicht op de voorkant van je caravan (disselbox) en het gewicht op de dissel altijd in evenwicht is met het gewicht op andere plekken op de caravan. Hiermee voorkom je onveilige situaties.

4. Kantelbaar systeem

Een kantelbaarsysteem voor je fietsendrager is bijna een must wanneer je met een caravan op pad gaat. Hiermee kun je de fietsendrager kantelen op je dissel en kun je ten allen tijden bij de disselruimte van je caravan. Onthoud wel dat kantelbare systemen een stuk prijziger zijn dan fietsendragers zonder kantelmechanisme, hiermee zou je dus flink geld kunnen besparen.

5. Montage

Het monteren op de dissel van je caravan gaat simpel via U-beugels. Dit is een kwestie van de juiste plek vinden op de A-as van je caravan en de schroeven vastdraaien. Je hebt hier geen uitgebreide gereedschapskist of kennis voor nodig.

Alternatieven

Twijfel je eraan om een fietsendrager op je dissel te plaatsen, maar wil je toch graag fietsen meenemen wanneer je met een caravan op pad gaat? Dan zijn er een twee tal alternatieven:

  1. Fietsen in de caravan plaats
    Het simpelste en het meest praktische alternatief, maar vaak niet het meest handige en slimste. Oke, het is goedkoop maar het is heel moeilijk om fietsen vast te zitten in het interieur van een caravan en zeker als je snelle manoeuvres gaat maken met de auto zoals remmen of snel optrekken dan is er een grote kans dat de fiets door je caravan schiet. Denk dus goed na voordat je dit gaat doen.
  2. Fietsendrager achterop de caravan
    Een slimmer alternatief is om een fietsendrager te monteren op de achterwand van je caravan. Hiermee biedt je de fietsen wel een goede en stabiele vervoersplek aan. Een nadeel is dat je veel druk krijgt op de achterwand van je caravan, de fietsen hoog moet plaatsen en het draaggewicht vaak beperkt is.

Veel gestelde vragen wanneer je fietsen op de dissel van je caravan wilt vervoeren

Kan ik twee elektrische fietsen meenemen op de dissel van mijn caravan?

Ja, het is mogelijk om twee elektrische fietsen mee te nemen op de dissel van de caravan. Tegenwoordig zijn de meeste fietsendrager fabrikanten heel erg ingesteld op het vervoeren van elektrische fietsen, het enige waar jij op moet letten is dat het maximale draaggewicht zo rond de 60 kilogram komt.

Kan ik ook 3 fietsen meenemen op de dissel?

Het is mogelijk om 3 fietsen te vervoeren op een dissel. Alleen moet je dan een extra adapter kopen zodat je de fietsendrager kan uitbreiden. Daarbij ben je altijd gebonden aan het maximale draaggewicht, de kogeldruk van je trekhaak en bij een caravan de verdeling van het gewicht. Blijf dus goed op letten.

Hoe plaats ik de fietsen op de dissel van mijn caravan?

Allereerst is het handig om de zwaarste fiets aan de kant van de caravan te plaatsen, zodat je de kogeldruk vermindert. De tweede fiets plaats je dan dwarslinks, hiermee balanceer je het gewicht uit. Hierna zet je de fietsen vast met de fietsklemmen (boven) en de riempjes (beneden). Verwijder daarna de fietstassen en de accu’s als dat mogelijk is.

Aanbiedingen en korting

Tot slot hebben we voor jouw de beste deals op een rijtje gezet. Onze partners hebben alle fietsendragers op voorraad en bieden de scherpste prijzen. Bekijk of er een aanbod tussen zit was bij je past!