Home » Blog » Verlichting van de fietsendrager, hoe zit het nu eigenlijk?

Een vraag die wij veel krijgen is wat de regels nu zijn rondom de verlichting van de fietsendrager. Wat is wel verplicht, wat is niet verplicht en hoe sluit ik de verlichting nu precies aan. In dit artikel staan we uitgebreid stil bij al deze vragen en geven we sluitende antwoorden.

Is verlichting op je fietsendrager verplicht?

Verlichting op de fietsendrager is niet verplicht, tenzij je fietsendrager de verlichting van je auto blokkeert. De meeste fietsendragers voor op je trekhaak blokkeren samen met de aangebrachte fietsen de standaard verlichting van de auto en daarom moet je altijd goed in de gaten houden of de fietsendrager die je koopt voldoet aan alle verplichtingen.

Welke verlichting is verplicht?

Blokkeren jouw fietsendrager en de aangebrachte fietsen de verlichting van je auto, dan zijn de volgende verlichtingen verplicht.

  • Twee rode achterlichten
  • Twee rode remlichten
  • Twee rode retroflectoren
  • Twee ambergele richtingaanwijzers

Het goede is dat op de moderne fietsendragers al deze vormen van verlichting

Welke verlichting op een fietsendrager is niet verplicht?

Met de volgende vormen van verlichting hoef je geen rekening te houden, al bezitten sommige moderne fietsendragers al wel deze functionaliteiten:

  • Mistlamp verlichting
  • Achteruitrijd verlichting
verlichting fietsendrager

Fietsendrager met led verlichting

Uiteraard kun je de verlichting van je fietsendrager ook inrichten met led verlichting. Led verlichting gaat langer mee en is een stuk duurzamer in gebruik. Let wel op bij het installeren en het monteren, wij lezen tot nu toe vooral wisselende ervaringen met het aanbrengen van led verlichting.

Hoe sluit ik de verlichting aan?

De verlichting is aan te sluiten via een 13-polige of een 7-polige stekker aansluiting. De standaard en verplichte verlichting wordt vaak aangeboden via een 7-polige aansluiting en de uitgebreide met een 13-polige aansluiting. Heeft jouw auto een andere aansluiting dan de gekozen fietsendrager dan is dit gemakkelijk om te zetten met een adapter.

Wat zijn de risico’s van een fietsendrager zonder verlichting?

In eerste instantie is bovenal erg onveilig om zonder goede verlichting af te reizen. Achterliggende auto’s kunnen bijvoorbeeld moeilijker de afstand tussen de auto’s bepalen waardoor gevaarlijke situatie’s ontstaan.

Daarnaast loop je het risico op een bekeuring van minimaal 140 euro. Deze overtreding is vastgelegd in Artikel 5.2.1 lid 5 van de regeling voertuigen.

Wat zijn de regels in het buitenland?

De regels voor fietsendragers in het buitenland verschillen op sommige punten, maar komen steeds meer overeen omdat deze wetten vaak door de EU worden bepaalt. Wel zien we dat op het gebied van markeringsborden er grote verschillen zijn tussen landen.

Eindconclusie

Koop je een nieuwe fietsendrager? Dan zit je meestal wel goed, want deze fietsendragers houden rekening met de huidige wetgeving. Heb je een oude fietsendrager dan zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden. Reis je naar het buitenland dan is het verstandig om toch nog even te checken wat precies de regels zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *