Home » Fietsendrager achterop caravan

De beste fietsendrager voor achterop je caravan

Wij helpen jou de beste fietsendrager voor achterop je caravan te vinden!

Met de caravan er op uit en ook nog een aantal (extra) fietsen meenemen? Dit kun je doen door fietsen te plaatsen achterop de caravan. In dit artikel geven je meer duidelijkheid over een aantal fietsendrager modelen die je kunt overwegen, een aantal zaken waar je echt even over moet nadenken, een aantal alternatieven en beantwoorden we tot slot de meest gestelde vragen.

De beste fietsendrager achterop de caravan

De opties die we voor je hebben uitgekozen zijn allemaal van het merk Thule. Dit hebben we gedaan omdat de betrouwbaar en de veiligheid bij dit type fietsendrager erg belangrijk is en we ervan overtuigd zijn dat dit merk het beste bij deze voorwaarden past. Binnen dit merk hebben we gekeken naar zaken als: elektrische fietsen mogelijk? Maximale draaggewicht, mogeijkheid tot lift en natuurlijk de prijs. Zo zijn we tot de volgende 3 modellen gekomen:

Let op deze zaken bij het kopen van fietsendrager achterop je caravan

Er zijn een aantal dingen belangrijk die je moet weten wanneer je overweegt een fietsendrager aan te schaffen of al een fietsendrager hebt. Dit soort fietsendragers kunnen best wat impact hebben, dus het is handig om je op de volgende dingen voor te bereiden:

1. Gewichtsverdeling caravan

Op het moment dat je fietsen aan de achterwand gaat hangen zorgt dit ervoor dat er extra gewicht achter de as van je caravan komt. Hierdoor verandert de gewichtsverdeling en de stabiliteit van je caravan. Aan te raden is om dan extra gewicht voor de as van je caravan te leggen, bijvoorbeeld aan de voorkant van de caravan of in de disselbak. Sommige caravanrijders plaatsen een extra fietsendrager op de dissel zodat het gewicht netjes verdeeld blijft.

2. Kogeldruk trekhaak

Een ander aandachtspunt bij het plaatsen van de fietsendrager en de fietsen is dat je de kogeldruk stabiel en hoog houdt. Het is voor iedere auto en trekhaak anders, maar reken toch wel op een kogeldruk van minimaal 80 kilo. Ook hier kun je invloed op uitoefenen door spullen in de caravan te verplaatsen of met een extra drager op de dissel te werken.

3. Montage achterwand

Voordat je overgaat tot aankoop is het handig om een specialist te raadplegen of er uberhaupt een fietsendrager geplaatst kan worden op de achterwand. De fietsendrager moet namelijk een stabiele ondergrond hebben om aan vast te worden gezet zodat deze blijft hangen. Ook is het van belang dat er geen andere zaken zoals bijvoorbeeld een raam in de weg zitten.

4. Veiligheid op de weg

Houd ten allen tijden de veiligheid op nummer 1. Zowel voor jou als voor de mede weggebruikers. Door caravanrijders wordt een maximale snelheid aangeraden van 80/90 kilometer per uur bij een extra belading in de vorm van fietsen. Let wel: wanneer je harder gaat rijden of in extremere weersituaties terecht gaat komen kan de caravan gaan slingeren.

5. Impact op de caravan

Voor het plaatsen van een fietsendrager op de achterwand moet er geboord worden in je caravan. Dat is meestal geen probleem, maar houd er wel rekening mee dat de gaten zullen blijven. Daarnaast kan een fietsendrager het zicht uit je achterraam verhinderen. Anders dan fietsendragers op een dissel of op het dak van je auto hebben dit soort fietsendragers een blijvende impact.

Alternatieven

Wanneer je fietsen wilt meenemen op een caravan heb je naast de optie die we in dit artikel beschrijven nog een aantal opties die interessant zijn:

  1. Fietsen op de dissel van de caravan plaatsen
    Volgens ons blijft de dissel van de caravan de beste plek om een fietsendrager te plaatsen. Op deze plek behoud je een goede kogeldruk en kom je niet in de knel met de gewichtsverdeling van de caravan. Het is een veilige en stabiele plaats waar je met gemak 2 fietsen kunt plaatsen.
  2. Fietsen op de dissel en op de achterwand van de caravan
    De combinatie van een fietsendrager op de dissel en een fietsendrager achterop je caravan zien we ook vaak voorbij komen. Mensen plaatsen dan aan de achterwand de ene fiets en op de dissel plaatsen een andere fiets. Hiermee verdeel je het gewicht en ga je veilig op pad.
  3. Fietsen in de caravan plaatsen
    Een optie waar we wat minder fan van zijn, maar die we ook weleens voorbij zien komen is het plaatsen van de fietsen in de caravan. Dit is een makkelijke optie en kost je weinig geld, maar besef goed dat je de fietsen goed moest vastzetten. Wanneer de fietsen gaan bewegen in je caravan kan dit grote gevolgen hebben en schade aan je interieur en onveilige situaties opleveren.

Veel gestelde vragen wanneer je fietsen op de dissel van je caravan wilt vervoeren

Kan ik twee elektrische fietsen meenemen op de achterwand van mijn caravan?

Ja, het is mogelijk om twee elektrische fietsen achterop de caravan te plaatsen maar of het verstandig is hangt van veel zaken af. Besef goed dat je minimaal een gewicht van 75 kilo aan je achterwand toevoegt, waardoor de druk op je caravan toeneemt en de gewichtsverdeling ver naar achter komt te liggen. Wil je twee elektrische fietsen meenemen dan raden we je eerder aan om er eentje op de dissel te vervoeren en eentje op de achterwand.

Hoe plaats ik de fietsen op de achterwand?

Het plaatsen van de fietsen op de fietsendrager kan ingewikkeld zijn omdat de fietsen relatief hoog moeten worden geplaatst. Dit kun je zelf doen maar vergt veel kracht omdat je de fiets vaak op hoofdhoogte moet bevestigen. Je kunt ook een fietsendrager met lift montage nemen, hierdoor wordt het plaatsen van de fietsen op je caravan een stuk eenvoudiger.

Is het veilig om fietsen te vervoeren achterop de caravan?

Ja het is veilig om fietsen te vervoeren achterop de caravan, tegelijkertijd is het de minst veilige optie die je hebt op het moment dat je fietsen wilt meenemen met een caravan. Orienteer je dus ook op andere opties op het moment dat je overweegt op de achterwand een fietsendrager te plaatsen.

Aanbiedingen en korting

Tot slot hebben we voor jouw de beste deals op een rijtje gezet. Onze partners hebben alle fietsendragers op voorraad en bieden de scherpste prijzen. Bekijk of er een aanbod tussen zit was bij je past!