Home » Blog » Help mijn fietsendrager wiebelt, wat kan ik doen?

Het is bijna tijd voor je langverwachte vakantie, maar tot je bezorgdheid merk je dat je fietsendrager wiebelt. Maak je geen zorgen, met onderstaande checklist kun je meteen kijken wat er aan de hand kan zijn en kun je alsnog met een gerust hart op pad.

Controleer je fietsendrager

 1. Bevestiging
  Controleer of de fietsendrager correct en stevig aan je voertuig is bevestigd volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle bevestigingspunten goed zijn vastgedraaid. Vergeet niet om ook de maximale kogeldruk van je voertuig te controleren en deze te vergelijken met de specificaties van de fietsendrager. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de kogeldruk binnen de veilige limieten blijft en de stabiliteit van de fietsendrager niet in gevaar brengt.
 2. Draagarmen en klemmen
  Controleer of de draagarmen en klemmen van de fietsendrager stevig vergrendeld zijn en de fietsen goed op hun plaats houden. Zorg ervoor dat er geen speling of losheid is die het wiebelen kan veroorzaken. Tevens is het belangrijk om rekening te houden met de maximale draagcapaciteit van de fietsendrager en ervoor te zorgen dat het totale gewicht van de fietsen binnen deze grenzen blijft. Op die manier kun je de stabiliteit behouden en risico’s vermijden.

Controleer de fietsen

 1. Gewichtsverdeling
  Verdeel het gewicht van de fietsen gelijkmatig over de fietsendrager. Dit helpt om een goede balans te behouden en voorkomt overbelasting. Let er bij het verdelen van het gewicht op dat je de maximale draagcapaciteit van de fietsendrager niet overschrijdt. Door het gewicht gelijkmatig te verdelen, voorkom je onnodig wiebelen en bevorder je de stabiliteit.
 2. Bevestiging van de fietsen
  Controleer of de fietsen stevig zijn bevestigd aan de draagarmen en klemmen van de fietsendrager. Zorg ervoor dat alle bevestigingsriemen goed zijn aangespannen en dat er geen speling is. Een stevige bevestiging van de fietsen voorkomt wiebelen tijdens het transport en verhoogt de stabiliteit van de fietsendrager.

Een klein beetje wiebelen is normaal

Het is belangrijk om te begrijpen dat een zekere mate van wiebelen normaal is vanwege de flexibiliteit van het materiaal en de koppeling met de trekhaak. Een klein beetje wiebelen is vaak onvermijdelijk en hoeft niet direct een reden tot zorg te zijn.

Conclusie

Het wiebelen van een fietsendrager kan normaal zijn tot op zekere hoogte, maar soms kun je maar beter zeker van je zaak zijn. Door de bevestiging, draagarmen, klemmen en algemeen onderhoud van je fietsendrager regelmatig te controleren, kun je mogelijke problemen identificeren en oplossen. Vergeet niet om ook de maximale kogeldruk en maximale draagcapaciteit van de fietsendrager te controleren om ervoor te zorgen dat je binnen de veilige grenzen blijft. Door voor vertrek zowel de fietsen als de fietsendrager nog even te checken kun je met een gerust hart op pad.

2 reacties op “Help mijn fietsendrager wiebelt, wat kan ik doen?

 1. Dennis zegt:

  Of…Bij de meeste fietsendragers kan je de kogelkop verbeteren being strakker draaien met een moer. Dit voor wanneer kogelkoppen slijten en er meer speling ontstaat. Ff checken en zou ik zeggen voor je eigen model.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *