Home » Blog » Een rolstoel meenemen op een fietsendrager? Kan dat?

Het meenemen van een rolstoel op een fietsendrager is mogelijk, al zijn er wel een aantal zaken die handig zijn om te weten. Wat is er toegestaan en wat niet? Welke producten kan ik aanschaffen. Waar moet ik op letten en kan ik de drager vergoed krijgen? We zochten het allemaal voor je uit

Wat zijn de regels voor het vervoeren van rolstoelen?

Allereerst is het goed om te weten of je een rolstoel mag meenemen op een fietsendrager. Het korte antwoord is: ja, dit mag in sommige gevallen. Je mag een rolstoel alleen meenemen op jouw trekhaak fietsendrager als deze drager speciaal is ontworpen om rolstoelen te vervoeren. De gehele wet kun je rustig hier terug vinden.

Dit betekent dat je op zoek moet naar een speciale trekhaakdrager met een plateau die geschikt is om rolstoelen te vervoeren. Om het duidelijk te maken leggen we het nog eens uit aan de hand van de twee scenario’s.

Toegestaan

Er zijn zogenaamde lastdragers zoals de Buzzpro p10 en de Thule Easybase 949 die speciaal zijn ontworpen om via de trekhaak spullen te vervoeren. Deze hebben vaak een groot draaggewicht van rond de 75 kilo en zijn daardoor in staat om veel mee te nemen.

Niet toegestaan:

Je hebt op dit moment een fietsendrager waar je bijvoorbeeld elektrische fietsen mee vervoert en wilt deze ook gebruiken om een rolstoel te vervoeren. Dit is helaas niet mogelijk, want deze drager is niet gemaakt om rolstoelen te dragen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Zoals hierboven gesteld zijn er twee aanbieders: Buzzpro en Thule. Hieronder hebben wij in samenwerking met onze partners de twee producten verder uitgelicht.

Waar moet ik op letten?

Wanneer je een lastdrager bevestigd op je trekhaak is het altijd raadzaam om de maximale kogeldruk in de gaten te houden. Nu zal het met een rolstoel op een drager qua gewicht niet snel te zwaar worden, maar indien je meer gaat meenemen kan het gevaarlijke situaties opleveren.

Wat zijn de alternatieven van een rolstoel op een fietsendrager?

 • Fietskar
  Wanneer je toch een trekhaak hebt kun je ook gebruik maken van een kleine fietskar waarin je de rolstoel kunt plaatsen. Dit is wellicht geen lange termijn oplossing maar het kan je wel het uit de brand helpen. Een kar is bijna bij elk tankstation voor een beperkt bedrag te huren.
 • Kofferbak
  Wanneer je over een grote kofferbak beschikt is het wellicht handig om de rolstoel in te klappen en hem in de kofferbak te plaatsen. Dit scheelt enorm veel tijd, geld en energie.
Is het mogelijk om een rolstoel te vervoeren met een fietsendrager?

Het is mogelijk, maar er moet wel een speciaal ontworpen model voor worden aangeschaft. Dit betekent dat de speciaal voor fietsen ontworpen dragers niet zijn toegestaan om rolstoelen te vervoeren.

Wordt een rolstoeldrager vergoed?

Uit ons onderzoek komt naar voren dat een rolstoeldrager voor op de trekhaak niet vergoed wordt. U kunt natuurlijk altijd zelf nog contact opnemen met uw specialist om te kijken wat er toch nog mogelijk is.

4 reacties op “Een rolstoel meenemen op een fietsendrager? Kan dat?

 1. Janny zegt:

  Vraag : Is er een mogelijkheid om deze drager voor een rolstoel ook bij jullie te huren.
  Ik heb de drager, namelijk maar 1 keer nodig voor een dag of 14

  • Rene Ravenest zegt:

   Hi Janny,

   Helaas bieden wij dit niet aan. Ik zie dat er wel partijen zijn die dit doen maar ik vind het moeilijk om er eentje aan te raden omdat ik er geen ervaring mee heb. Met de zoekterm “rolstoeldrager huren” zul je er een aantal vinden. Veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *