Home » Blog » Zo sluit je eenvoudig en veilig je stekker van je fietsendrager aan

Een fietsendrager is de ideale oplossing voor wie met de auto en fietsen op pad wil gaan. Om de fietsen veilig te vervoeren is het belangrijk dat de stekker van de fietsendrager goed aangesloten is. In deze blogpost gaan we dieper in op het aansluiten van de stekker van een fietsendrager.

Verschil tussen een 7 polige en een 13 polige stekker

Er bestaan twee soorten stekkers voor fietsendragers: de 7 polige en de 13 polige stekker. Het verschil zit hem in het aantal polen (gaten) dat in de stekker aanwezig is. De 7 polige stekker heeft 7 gaten en de 13 polige stekker heeft er uiteraard 13. Het voordeel van de 13 polige stekker is dat deze meer mogelijkheden biedt, zoals de mogelijkheid om verlichting aan te sluiten voor een mistachterlicht en achteruitrijverlichting.

Hier moet je op letten voordat je begint

Doen

 • Controleer altijd eerst of de stekker van de fietsendrager past bij de aansluiting van de auto. Kies de juiste stekker voor jouw auto
 • Zoek de aansluiting voor de stekker op jouw auto en controleer of deze schoon en droog is, en dat er geen beschadigingen of corrosie zijn
 • Controleer ook of de kabel van de fietsendrager niet beschadigd of versleten is

Niet doen

 • Forceer de stekker niet als deze niet past. Zoek uit welke stekker je nodig hebt voordat je begint met het aansluiten
 • Knip of strip de kabel van de fietsendrager nooit. Dit kan schade veroorzaken en leiden tot kortsluiting of storingen in de verlichting

Stappenplan

 1. Controleer of je de juiste stekker hebt voor de aansluiting op jouw auto. Er zijn verschillende soorten stekkers, zoals de 7 polige en 13 polige stekker. Kies de juiste stekker die past bij de aansluiting van jouw auto.
 2. Zoek de aansluiting voor de stekker op jouw auto. Deze bevindt zich meestal aan de achterkant van de auto, bijvoorbeeld bij de trekhaak of onder de bumper.
 3. Controleer of de kabel van de fietsendrager niet beschadigd is. Indien er schade is, moet je de kabel vervangen voordat je de stekker aansluit.
 4. Sluit de stekker van de fietsendrager aan op de aansluiting van de auto. Dit kun je doen door de stekker in de aansluiting te steken en deze vervolgens stevig vast te klikken.
 5. Controleer of de stekker goed vastzit en dat er geen speling is. Trek voorzichtig aan de stekker om te controleren of deze stevig vastzit.
 6. Controleer of de verlichting op de fietsendrager werkt. Dit kun je doen door iemand te vragen om achter de fietsendrager te staan en de verlichting te controleren terwijl jij de knipperlichten, remlichten en achterlichten bedient.
 7. Controleer de bevestiging van de fietsen op de fietsendrager. Zorg ervoor dat de fietsen stevig vastzitten en dat er geen beweging in zit.

Veelgestelde vragen over het aansluiten van de stekker

Kan ik een 7 polige stekker op een 13 polige aansluiting gebruiken?

Ja, dat kan. Er zijn verloopstekkers verkrijgbaar die ervoor zorgen dat de stekker van de fietsendrager toch op de aansluiting van de auto past.

Moet ik de stekker van de fietsendrager na gebruik altijd verwijderen?

Het is aan te raden om de stekker na gebruik te verwijderen. Dit voorkomt beschadiging.

Is het eenvoudig om een stekker voor een fietsendrager aan te sluiten?

Het aansluiten van een stekker voor een fietsendrager is over het algemeen vrij eenvoudig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste stekker voor jouw auto hebt en dat je de instructies voor het aansluiten van de stekker goed opvolgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *