Home » Blog » Rijden met een fietsendrager

Fietsen is een van de meest populaire recreatieve activiteiten in Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen hun fietsen meenemen op vakantie of voor een dagje uit. Als je echter niet wilt fietsen naar je bestemming, moet je de fietsen op een veilige manier vervoeren. Dit is waar fietsendragers van pas komen. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten fietsendragers en waar je op moet letten als je ermee gaat rijden.

Maximale snelheid en rijgedrag

Als je met een fietsendrager rijdt, moet je rekening houden met een aantal zaken. Ten eerste is er een maximale snelheid waarmee je mag rijden. Deze snelheid varieert per type fietsendrager en staat vermeld in de handleiding. Over het algemeen ligt de maximale snelheid tussen de 100 en 130 km/u. Ten tweede moet je bij het rijden met een fietsendrager rekening houden met het gewicht en de afmetingen van het geheel. Dit kan van invloed zijn op het rijgedrag van de auto. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te rijden en voldoende afstand te houden.

Dit moet je altijd doen

  • Houd je aan de maximale snelheid en let op het gewicht en de afmetingen van het geheel
  • Controleer voor vertrek of de fietsen goed vastzitten en of de verlichting werkt
  • Haal de fietsendrager na gebruik weer van de auto af. Zo verbruik je minder benzine

Hier moet je op letten

  • Rijd niet te hard (boven de 130 km/u), dit kan gevaarlijk zijn
  • Laat geen spullen op de fietsendrager liggen die eraf kunnen vallen tijdens het rijden, dit kan gevaarlijk zijn voor andere weggebruikers.
  • Overschrijd nooit het maximale gewicht en de afmetingen van de fietsendrager en de fietsen

Toegestaan

Veelgestelde vragen over het rijden met een fietsendrager

Moet ik een speciaal rijbewijs hebben om met een fietsendrager te rijden?

Nee, voor het rijden met een fietsendrager heb je geen speciaal rijbewijs nodig.

Wat is de meest veilige fietsendrager om mee te rijden?

Over het algemeen worden fietsendragers die direct op de trekhaak worden gemonteerd beschouwd als de meest veilige optie. Deze dragers hebben over het algemeen een hoger draagvermogen en zijn steviger bevestigd aan de auto dan dakdragers of raamdragers.

Hoe hard mag ik rijden met een fietsendrager?

Je mag met een fietsendrager even hard rijden als je normaliter doet. Dit betekent dat je je moet houden aan de normale snelheidsregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *