Home » Blog » NL sticker op je fietsendrager, is dit verplicht?

Een fietsendrager op je auto is een handige manier om je fietsen mee te nemen op vakantie of een dagje weg. Maar als je in Nederland woont of van plan bent om door Nederland te reizen met een fietsendrager, moet je weten dat er een verplichte “NL” sticker is. In deze blogpost geven we je alle informatie die je nodig hebt over de NL sticker voor fietsendragers.

Is een NL sticker in Nederland verplicht?

Ja, als je in Nederland woont of rijdt met een auto die is geregistreerd in Nederland, ben je verplicht om goed zichtbaar via je kentekenplaat te laten zien dat je een Nederlands voertuig bestuurd. Op sommige kentekenplaten is dit al zichtbaar, vaak aan de linkerkant. Mocht dit niet aanwezig zijn dan is een sticker verplicht.De sticker moet goed zichtbaar zijn en mag niet worden bedekt door de fietsen.

Is een NL sticker in het buitenland verplicht?

Als je met de auto op vakantie gaat in Europa, is het belangrijk om te weten dat een NL sticker op de fietsendrager in veel landen verplicht is. Het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer schrijft dit voor in alle landen die zijn aangesloten bij het verdrag, waaronder de meeste Europese landen. Het is daarom aan te raden om voorafgaand aan je reis te controleren of een NL sticker vereist is in de landen waar je doorheen rijdt of waar je naartoe gaat, zodat je geen boetes krijgt en je vakantie onverwacht duurder uitvalt.

Hier moet je op letten voordat ik een sticker plaats

Doen

  • Plaats de NL sticker rond de fietsendrager op een goed zichtbare en leesbare plek
  • Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je de sticker aanbrengt

Niet doen

  • Plaats de sticker niet op de auto of op de fietsendrager
  • Bedek de sticker niet met fietsen of andere voorwerpen, zodat deze altijd goed zichtbaar blijft
  • Plaats de sticker niet op een oppervlak dat te warm is, zoals bijvoorbeeld in de buurt van een uitlaat.

Veelgestelde vragen over de NL sticker

Kan ik een NL sticker voor mijn fietsendrager zelf maken?

Nee, het is verplicht om een officiële NL sticker te gebruiken.

Kan ik in het buitenland ook een NL sticker kopen?

Ja, je kunt een NL sticker voor op de fietsendrager kopen bij veel autoshops en webwinkels. Het is wel aan te raden om de sticker voorafgaand aan je reis te kopen, zodat je zeker weet dat je aan de verplichting voldoet en problemen voorkomt onderweg.

Conclusie

Om af te ronden kunnen we concluderen dat een NL sticker op de fietsendrager verplicht is in veel landen buiten Nederland. Het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer vereist dit in alle landen die zijn aangesloten bij het verdrag, waaronder de meeste Europese landen. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan je reis te controleren of een NL sticker vereist is in de landen waar je doorheen rijdt of waar je naartoe gaat. Het niet naleven van deze verplichting kan resulteren in boetes en onnodige kosten. Een simpele oplossing is om een NL sticker op de fietsendrager te bevestigen om problemen te voorkomen en met een gerust hart te genieten van je reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *