Home » Blog » NL sticker op je fietsendrager, is dit verplicht?

Een fietsendrager op je auto is een handige manier om je fietsen mee te nemen op vakantie of een dagje weg. Maar als je in Nederland woont of van plan bent om door Nederland te reizen met een fietsendrager, moet je weten dat er een verplichte “NL” sticker is. In deze blogpost geven we je alle informatie die je nodig hebt over de NL sticker voor fietsendragers.

Is een NL sticker in Nederland verplicht?

Ja, als je in Nederland woont of rijdt met een auto die is geregistreerd in Nederland, ben je verplicht om goed zichtbaar via je kentekenplaat te laten zien dat je een Nederlands voertuig bestuurd. Op sommige kentekenplaten is dit al zichtbaar, vaak aan de linkerkant. Mocht dit niet aanwezig zijn dan is een sticker verplicht.De sticker moet goed zichtbaar zijn en mag niet worden bedekt door de fietsen.

Is een NL sticker in het buitenland verplicht?

Als je met de auto op vakantie gaat in Europa, is het belangrijk om te weten dat een NL sticker op de fietsendrager in veel landen verplicht is. Het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer schrijft dit voor in alle landen die zijn aangesloten bij het verdrag, waaronder de meeste Europese landen. Het is daarom aan te raden om voorafgaand aan je reis te controleren of een NL sticker vereist is in de landen waar je doorheen rijdt of waar je naartoe gaat, zodat je geen boetes krijgt en je vakantie onverwacht duurder uitvalt.

Hier moet je op letten voordat ik een sticker plaats

Doen

 • Plaats de NL sticker rond de fietsendrager op een goed zichtbare en leesbare plek
 • Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je de sticker aanbrengt

Niet doen

 • Plaats de sticker niet op de auto, deze moet altijd zichtbaar zijn op de fietsendrager of op de fietsen
 • Bedek de sticker niet met fietsen of andere voorwerpen, zodat deze altijd goed zichtbaar blijft
 • Plaats de sticker niet op een oppervlak dat te warm is, zoals bijvoorbeeld in de buurt van een uitlaat.

Veelgestelde vragen over de NL sticker

Kan ik een NL sticker voor mijn fietsendrager zelf maken?

Nee, het is verplicht om een officiële NL sticker te gebruiken.

Kan ik in het buitenland ook een NL sticker kopen?

Ja, je kunt een NL sticker voor op de fietsendrager kopen bij veel autoshops en webwinkels. Het is wel aan te raden om de sticker voorafgaand aan je reis te kopen, zodat je zeker weet dat je aan de verplichting voldoet en problemen voorkomt onderweg.

Conclusie

Om af te ronden kunnen we concluderen dat een NL sticker op de fietsendrager verplicht is in veel landen buiten Nederland. Het Verdrag van Wenen inzake het wegverkeer vereist dit in alle landen die zijn aangesloten bij het verdrag, waaronder de meeste Europese landen. Het is daarom belangrijk om voorafgaand aan je reis te controleren of een NL sticker vereist is in de landen waar je doorheen rijdt of waar je naartoe gaat. Het niet naleven van deze verplichting kan resulteren in boetes en onnodige kosten. Een simpele oplossing is om een NL sticker op de fietsendrager of desnoods op de fietsen te bevestigen om problemen te voorkomen en met een gerust hart te genieten van je reis.

10 reacties op “NL sticker op je fietsendrager, is dit verplicht?

 1. Jan Gerritsen zegt:

  Dank voor uw uitleg. Ik heb echter nog en vraag. Bij NIET DOEN schrijft u: Plaats de sticker niet op de auto OF OP FIETSENDRAGER. Bij conclusie schrijft u: Een simpele oplossing is om een NL sticker OP DE FIETSENDRAGER te bevestigen om problemen te voorkomen en met een gerust hart te genieten van je reis. Mag de sticker nu wel of niet op de fietsendrager bevestigd worden? Ik hoor het graag van u. M.v.g. J. Gerritsen.

  • Rene Ravenest zegt:

   Beste Jan,

   De sticker mag zeker op de fietsendrager bevestigd worden, dit is de beste manier. Ik heb de tekst inmiddels aangepast, dank voor u oplettendheid.

   Dus voor de zekerheid: Niet op de auto, wel op de fietsendrager. En als dat niet kan op een fiets, dichtbij het nummerbord zodat de landencode altijd zichtbaar is.

 2. Jan de Vries zegt:

  Beste Jan,

  Dank voor uw advies. Maar nu de vraag. Ik heb een camper met fietsendrager op de trekhaak. Mag ik de NL sticker dan formeel ook hoog op de camper plakken? Er is ruimte genoeg boven de fietsen om vrij zicht mogelijk te maken. Dat is veel makkelijker te realiseren.

  • Rene Ravenest zegt:

   Hi Jan,

   Ik zou het niet aanraden. Voor een camper gelden dezelfde regels als voor een personenauto. De NL sticker moet ten allen tijden zichtbaar zijn voor identificatie, dit is minder snel mogelijk op het moment dat de sticker niet dichtbij het nummerbord wordt geplaatst.

 3. John Kurp zegt:

  Beste Rene. Er zijn ook witte kentekenplaten met links een blauw NL/EU – logo. Heb je daarbij dan ook nog een witte NL sticker nodig in het buitenland? Vr.gr. JK.

  • Rene Ravenest zegt:

   Hi John,

   Deze kentekenplaten ken ik niet, dus vind ik moeilijk om te zeggen. Houd als regel aan dat een kentekenplaat altijd aan een land gekoppeld moet kunnen worden in geval van identificatie van je auto. Beter het zekere voor het onzekere nemen in dit geval dus.

   • André zegt:

    Voor oldtimers zijn er aluminium witte NL bordjes is dit misschien een permanentere oplossing ipv stickers , nog wel een plek vinden om deze te bevestigen. Waarom wordt NL niet standaard op de witte kentekenplaat gezet?

    • Rene Ravenest zegt:

     Hi Andre,

     Ja dat is uiteraard een veel duurzamere oplossing dan een sticker, daar ligt ook onze voorkeur.

     NL wordt niet standaard op een witte kentekenplaat gezet omdat het niet is toegestaan door de Nederlandse wetgeving. Erkende kentekenfabrikanten mogen het dus niet plaatsen (bron ANWB.nl).

 4. Reinier zegt:

  Op mijn fietsendrager is niet veel ruimte voor de NL sticker. Ik zie dat er ook plekken zijn waar je de blauwe EU-sticker met NL erop op de kentekenplaat kunt plakken. Mag dit of moet het de witte sticker met zwarte NL letters zijn?

  • Rene Ravenest zegt:

   Hi Reinier,

   Goede vraag. De wetgeving is hier vrij duidelijk over, een witte NL sticker is verplicht wanneer het kenteken met het blauwe NL logo niet zichtbaar is. Dat is meestal altijd het gevoel bij een fietsendrager. De witte sticker kun je eenvoudig aanschaffen bij bijvoorbeeld de ANWB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *