Home » Blog » Een 7 of een 13 polige stekker voor de fietsendrager?

Wanneer je in Nederland een fietsendrager voor je trekhaak koopt dan zul je rekening moeten houden met de stekker aansluiting die bij een model hoort. Dit kan een 7-polige of een 13-polige aansluiting zijn. In dit artikel leggen we je precies uit wat dit betekent, wat de verschillen zijn en wat de regels zijn in Nederland en in het buitenland. Hierdoor kom jij niet voor verassingen te staan.

Waarom is de stekker aansluiting van een fietsendrager zo belangrijk?

Dit is zo belangrijk omdat de fietsendrager aangesloten moet worden op de auto zodat deze voorzien kan worden van elektriciteit. Op deze manier kan de fietsendrager aan de wettelijke eisen van verlichting voldoen en rijd jij veilig over de weg.

Wat is een 7-polige fietsendrager aansluiting?

Een 7 polige aansluiting van je fietsendrager zorgt voor de volgende verlichting:

  • Richtingaanwijzers recht en links
  • Achterlicht rechts en links
  • Remlicht rechts en links
  • Kentekenverlicht
7-polige stekker
voorbeeld van een 7-polige stekker

Wat is een 13-polige fietsendrager aansluiting?

Met een 13 polige stekker krijg je iets meer mogelijkheden met de verlichting van je fietsendrager.

  • Richtingaanwijzers rechts en links
  • Achterlicht rechts en links
  • Remlicht rechts en links
  • Mistachterlicht links en rechts
  • Achteruitrij verlichting
13-polige stekker
voorbeeld van een 13-polige stekker

Wat is het verschil tussen een 7-polige en een 13-polige aansluiting?

Het grote verschil tussen deze twee aansluitingen is dat je met een 13-polige stekker de mogelijkheid hebt om met een mistachterlicht en een achteruitrij verlicht te rijden. Voor de rest zijn de functies van beide stekkers hetzelfde. Een ander klein verschil is de manier waarop beide aansluitingen worden aangesloten.

Wat zijn de regels in Nederland?

De regels voor fietsendragers voor stekker aansluitingen zijn helder. Je bent verplicht om minimaal een 7-polige stekker aan te schaffen bij jouw fietsendrager, simpelweg omdat je je moet houden aan de verlichting regels. De 13-polige aansluiting mag ook, maar is niet verplicht.

Veelgestelde vragen

Is een 13 polige stekker aansluiting voor fietsendragers verplicht in het buitenland?

Nee, de 13 polige stekker aansluiting is niet verplicht in het buitenland. In het buitenland wordt dezelfde regel gehanteerd als in Nederland. Een 7-polige stekker met bijbehorende verlichting is daarom voldoende om met een fietsendrager door het buitenland te reizen.

Hoe sluit ik een 7 polige stekker aan op een 13 polige stekkerdoos?

Heeft jou auto een 13 polige stekkerdoos en heeft jouw fietsendrager een 7 polige stekker, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Met behulp van een verloopstekker kun je beide op elkaar aansluiten.

Wat is beter, een 7 polige of een 13 polige stekker

Voor een fietsendrager maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Wettelijk heb je aan een 7-polige voldoende. Let er vooral op welke stekkerdoos je auto heeft, het is natuurlijk heel handig als deze al meteen op elkaar aansluiten zonder dat je een verloopstekker hoeft te gebruiken.

Waar sluit ik de fietsendrager aan op mijn auto?

De stekker van je fietsendrager sluit je aan op de stekkerdoos van je auto. Deze vindt je naast de trekhaak. Eenmaal gevonden kun je het klepje van de stekkerdoos openklappen en eenvoudig de stekker aansluiten. Check hierna meteen of de verlichting op je fietsendrager werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *