Home » Blog » Zelf een oprijgoot maken

Als fervent fietser wil je natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk je fiets(en) meenemen op vakantie. Een oprijgoot voor je fietsendrager kan hierbij een handige oplossing zijn. In deze blogpost leer je hoe je zelf een oprijgoot kan maken voor je fietsendrager.

Waarom zelf een oprijgoot maken?

Een oprijgoot maakt het laden en lossen van je fietsen op je fietsendrager een stuk makkelijker en voorkomt ook beschadigingen aan je fietsen. Bovendien kan het kopen van een kant-en-klare oprijgoot behoorlijk prijzig zijn, waardoor zelf een oprijgoot maken een voordelig alternatief kan zijn.

Welke materialen heb nodig?

 • Multiplex plaat (ongeveer 2,5 cm dik)
 • Balken van 5 cm x 5 cm
 • Schroeven
 • Zaag
 • Boormachine
 • Schuurpapier

Hier moet je op letten voordat je begint

Doen

 • Zorg voor een goede voorbereiding: Meet de afmetingen van je fietsendrager en bepaal de grootte van de oprijgoot die je wilt maken.
 • Werk nauwkeurig en veilig: Gebruik de juiste gereedschappen en zorg voor een stevige werkplek. Draag indien nodig beschermende kleding en werk veilig met de zaag en boormachine.
 • Test je oprijgoot: Controleer of je oprijgoot stabiel is en voldoende grip heeft voor je fietsen. Test het ook met een fiets om zeker te zijn dat het veilig is.

Niet doen

 • Maak de oprijgoot niet te smal of te kort: Zorg ervoor dat de oprijgoot breed genoeg is om je fietsen op te laden en los te laten en lang genoeg om een goede hoek te maken voor het oprijden.
 • Gebruik geen materialen die niet geschikt zijn voor buitengebruik: Vermijd materialen die niet waterdicht zijn of snel kunnen rotten of corroderen.

Stappenplan

 1. Meet de lengte van je fietsendrager op en zaag de multiplex plaat op de gewenste lengte en breedte.
 2. Zaag de balken op maat, zodat ze aan de onderkant van de multiplex plaat bevestigd kunnen worden.
 3. Bevestig de balken aan de onderkant van de multiplex plaat met schroeven.
 4. Schuur de randen van de multiplex plaat en de balken, zodat er geen scherpe randen meer aanwezig zijn.

Alternatieven die je kan gebruiken

In plaats van multiplex kan je ook gebruik maken van andere materialen zoals aluminium, staal of houten planken. Ook kan je ervoor kiezen om een oprijgoot te maken die inklapbaar is, zodat je hem makkelijk kan opbergen.

Veelgestelde vragen over het maken van een oprijgoot

Hoeveel tijd kost het om zelf een oprijtgoot te maken?

De tijd die het kost om een oprijtgoot te maken hangt af van je ervaring met klussen en het ontwerp van de oprijgoot. Als je handig bent met gereedschap en het ontwerp niet te ingewikkeld is, kan het maken van een oprijgoot enkele uren duren.

Hoe duur is het om een oprijgoot zelf te maken?

De kosten voor het maken van een oprijgoot hangen af van de materialen die je gebruikt en waar je ze koopt. Als je bijvoorbeeld kiest voor duurdere materialen, zoals aluminium of roestvrij staal, zal de oprijgoot duurder zijn om te maken dan als je goedkopere materialen, zoals hout, gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *